Back-up maken van je WordPress site met een plugin
Wat is het eerste dat je doet nadat je WordPress hebt geïnstalleerd?
Juist! Het instellen van een automatische back-up van je WordPress site.
Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je nog geen letter gepubliceerd hebt. Maar het bespaart je een hoop ellende als het toch een keer mis gaat. Dus hoe eerder je dit regelt, hoe kleiner de kans dat je je werk kwijt raakt
Hoe maak je een back-up?
Ga er niet automatisch vanuit dat je hosting provider een back-up maakt van je website. Vooral bij de goedkopere aanbieders is dit niet het geval. Neem het zekere voor het onzekere en zorg voor je eigen back-up. Moeilijk is het niet. Met de juiste plugin stel je één keer een goed back-up schema in en wordt je website automatisch geback-upt.
Waar moet je op letten bij het selecteren van een back-up plugin?
De inhoud en de instellingen van een WordPress site worden opgeslagen in een database. Het thema dat je gebruikt, de plugins die je installeert en de bestanden die je upload zoals afbeeldingen en PDF’s worden opgeslagen op de webserver. Er zijn veel plugins in omloop die alleen een back-up maken van de database. Wat je nodig hebt is een plugin die alles back-upt, dus database én bestanden.
Backupbuddy
Voor de website van Studio Bicker en voor de websites van mijn klanten met een service-abonnement maak ik gebruik van BackupBuddy. BackupBuddy is een betaalde plugin van WordPress studio iThemes. Het goedkoopste tarief is $80. Hiervoor mag je twee websites back-uppen en krijg je gratis 1 GB opslagruimte bij BackupBuddy Stash.
Het fijne van de plugin is dat je heel eenvoudig een schema kunt instellen zodat je website dagelijks, wekelijks of maandelijks wordt ge-backupt. De back-up kun je bewaren op de BackupBuddy Stash of versturen naar FTP, een e-mailaccount, Amazon S3, Rackspace, of Dropbox.
Behalve als back-up tool gebruik ik het ook voor het verhuizen van websites naar een nieuwe hosting provider.
VaultPress
Een andere betaalde plugin is VaultPress. Deze plugin is gemaakt door Automatic, het bedrijf van Matt Mullenweg de oprichter van WordPress. VaultPress kost $99 per jaar voor één website en staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Met een paar klikken maak je een back-up of zet je de back-up weer terug (restore). Nadeel is dat je voor iedere extra website hetzelfde bedrag moet neertellen.
Bij de prijs is spam protectie inbegrepen.
BackWPUp
Niet iedereen wil direct geld uitgeven aan een plugin. Gelukkig zijn er ook een paar hele goede gratis alternatieven. Het alternatief dat ik vaak tijdens de cursus WordPress adviseer, is BackWPUp. Net als de betaalde plugins, maakt BackWPUp een complete back-up van de bestanden en de database. Je hebt de mogelijkheid ad hoc een back-up te maken of back-upschema in te stellen. De back-up kun je versturen naar FTP, een e-mailaccount, Dropbox, Amazon S3, Microsoft Azure, Rackspace, of SugarSync.
Het instellen van een back-upschema is heel eenvoudig. Je wordt er stap voor stap door heen geleid. Het terugzetten van een back-up is een ander verhaal. De plugin biedt hier geen hulp. Dat wordt dus zoeken naar goede handleiding of het inschakelen van een expert als het zover is.
UpdraftPlus
Als ik een blog schrijf maak ik vaak een rondje langs de velden en kijk ik of mijn bevindingen anders zijn dan collega-bloggers. De plugin die vaak naar voren kwam, maar die zelf eigenlijk nog niet heb toegepast is UpdraftPlus. Best wel vreemd eigenlijk, want het is de meeste gedownloade en met vijf sterren bekroonde plugin UpdraftPlus. Dat moest ik dus even uitproberen
Mijn eerste ervaringen zijn positief. UpdraftPlus maakt complete back-ups en draait ad-hoc of volgens een back-upschema. De back-ups kun je opslaan in de website (niet verstandig) of versturen naar de bekende cloud storage aanbieders zoals o.a. Amazon S3, Rackspace, en Dropbox.
Ten opzichte van BackWPUp is het instellen van het back-upschema iets rommeliger, maar wel te doen. Grootste pluspunt vind ik de ‘Terugzetten’-knop. Ik heb ‘m getest en met één klik op de knop kon ik een back-up terugzetten.
Conclusie
Wat is de beste oplossing? Het flauwe antwoord is helaas ‘dat hangt er van af’. Heb je één website of beheer je meerdere websites. Wil je ervoor betalen of zoek je een gratis oplossing. Wil je de plugin ook gebruiken voor het verhuizen van een website. Misschien goed om te weten dat geen van oplossingen slecht is. En het allerbelangrijkste is dat je een back-up maakt ook al weet je misschien nu nog niet hoe je de back-up terug moet zetten.
Een laatste advies? Werk je met een back-upschema, controleer dan van tijd tot tijd dat de back-up wordt gemaakt en correct wordt opgeslagen. Sla de back-up niet alleen op in de website. Als je per ongeluk de website verwijdert, ben je ook de back-up kwijt. Het versturen van de back-up naar een cloud storage aanbieder zoals bijvoorbeeld Dropbox of Amazon S3 voorkomt dit probleem.