Hoe maak je een WordPress back-up met UpdraftPlus

Regelmatig een back-up maken van je WordPress site is belangrijk. Er kan namelijk altijd iets misgaan. Tijdens het bijwerken van de WordPress software bijvoorbeeld, door problemen bij je webhost of als je website wordt gehackt. Met een actuele back-up voorkom je dat je alles kwijtraakt.

Het maken van een WordPress back-up is niet moeilijk. Met behulp van een goede plugin plan je de back-up automatisch in en heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Bij het maken van een WordPress back-up zijn er twee dingen waar je op moet letten:

  1. Maak een back-up van de WordPress bestanden én de database.
  2. Bewaar de back-up op een externe locatie zoals bijv. Dropbox.

Een back-up van je WordPress bestanden en de database

In de database vind je de inhoud van je website zoals de berichten en pagina’s, maar ook de instellingen van de website. De afbeeldingen en andere mediabestanden staan niet in de database. Deze staan in de uploads-map op de webserver. Voor het herstellen van de website is daarom een back-up van zowel de database als de bestanden nodig.

Een back-up bewaren in Dropbox

Als je een back-up maakt is het verstandig deze niet bij je website op te slaan. Gaat er iets mis bij je webhost, dan kan het gebeuren dat je ook de back-up kwijt bent. Het is beter de back-up te bewaren op een andere locatie zoals bijvoorbeeld Dropbox. Andere Cloud-oplossingen zoals Google Drive, Amazon S3 en OneDrive zijn ook mogelijk, maar het is mijn ervaring dat het koppelen van de back-up aan Dropbox veruit het makkelijkst is.

Heb je nog geen Dropbox account? Deze kun je gratis aanmaken op www.dropbox.com en is goed voor 2GB aan opslagruimte.

Video uitleg