Wat is er veranderd in WordPress 4.7 ‘Vaughan’

Afgelopen week is WordPress 4.7 uitgebracht. Het is de derde en laatste grote update van dit jaar. En traditiegetrouw komt deze update met een nieuw standaard thema, Twenty Seventeen.  Een leuk nieuw en fris thema dat dit keer niet alleen geschikt is voor een blog.

Even voor de zekerheid, het is een grote release en dat betekent dat deze update niet geautomatiseerd wordt verwerkt maar dat je de update handmatig moet uitvoeren. Vergeet niet van te voren een volledige backup te maken.

Verbeteringen in de Customizer

De Customizer neemt een steeds belangrijkere plek in bij het maken van een WordPress site. Veel van de vernieuwingen in WordPress 4.7 zijn terug te vinden in de Customizer.

Snelbewerken (Edit shortcuts)
In de Customizer in het live voorbeeld van je website zie je meerdere potloodpictogrammen. Als je hierop klikt opent de juiste optie in het Customizer menu en kun je direct dat onderdeel van je website aanpassen. Ze worden ook wel bewerk snelkoppelingen (edit shortcuts) genoemd.

 

WordPress 4.7 Edit Shortcuts

Menu’s
Het was al mogelijk via de Customizer een menu aan te maken en hier paginalinks aan toe te voegen. Maar in versie 4.7 kun je nu zelfs direct in de Customizer een nieuwe pagina aanmaken en deze aan het menu toevoegen.

WordPress 4.7 Customizer menu

Extra CSS
Soms is het handig de opmaak van je website aan te passen door er wat extra CSS aan toe te voegen. De Customizer biedt nu die mogelijkheid via Extra CSS en het resultaat is direct zichtbaar in het live voorbeeld.

Wil je graag meer weten over CSS en hoe je dat kunt toepassen in jouw website, hou dan deze website goed in de gaten. Binnenkort komt er een nieuwe cursus HTML en CSS voor WordPress.

Wijzigingen in de visuele editor

wordpress-editor-opmaakknoppen

Een aantal belangrijke opmaakknoppen zijn van plaats veranderd. De knop Onderstrepen en de knop Uitvullen zijn zelfs helemaal verdwenen.

Taalinstelling per gebruiker

Via Instellingen > Algemeen stel je bij Websitetaal de taal van de website in. Selecteer je hier de Nederlandse taal dan is de beheeromgeving in het Nederlands. Werk je met een thema dat een Nederlands taalbestand heeft dan worden ook alle vertaalbare elementen van het thema in Nederlands weergeven. In het zoekveld zie je dan bijvoorbeeld Zoeken in plaats van Search.

Nu is het ook mogelijk om een taal per gebruiker in te stellen. Stel je hebt een Nederlandse website maar je werkt liever met een Engelse beheeromgeving, dan stel je bij je profiel bij Taal de Engelse taal in. De websitetaal bij Algemene instellingen laat je op Nederlands staan.

PDF miniatuurvoorbeeld

Na het uploaden van een pdf wordt een miniatuurafbeelding gegenereerd van de 1e pagina van het pdf bestand.

wordpress-pdf-miniatuur

  1. pdf ge-upload met WordPress 4.7
  2. pdf ge-upload met WordPress 4.6

N.B. Op een website gehost door Siteground zag ik dat de PDF miniatuur niet werd getoond. Volgens WordPress is dit geen bug, maar “… your server will have to be configured to support them (This means you need Imagik, ImageMagick and Ghostscript for thumbnails to be generated for you).”

Download de vernieuwde WordPress Handleiding

Deze aanpassingen en het nieuwe thema zijn allemaal opgenomen in de vernieuwde WordPress Handleiding. Wil je deze ook ontvangen, meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg de WordPress Handleiding cadeau.