Maak je website sneller met WP Rocket

Wow! Ik heb er geen andere woorden voor. Afgelopen weekend heb ik de caching plugin WP Rocket geïnstalleerd en de laadtijd van mijn website is nu gemiddeld een halve seconde. En nog leuker, binnen een kwartier was het geregeld. Zo makkelijk ging het.

Performance na installatie WP Rocket

Performance na installatie WP Rocket

Performance voor installatie WP Rocket

performance-website-voor-wp-rocket

Wat is caching?

Caching is een manier om de laadtijd van de website te versnellen. Een cache is een opslagplaats waarin gegevens tijdelijk wordt opgeslagen om er zo sneller toegang toe te krijgen. Bij het opvragen van een webpagina worden de gegevens tijdelijk opgeslagen in de cache. De volgende keer dat je de webpagina opvraagt, wordt de pagina sneller geladen omdat de gegevens uit de cache worden gehaald.

Wat is WP Rocket?

WP Rocket is dus zo’n caching plugin. Daar zijn er wel meer van. Maar in tegenstelling tot, bijvoorbeeld W3TotalCache is het instellen echt heel eenvoudig. In een instructievideo leggen ze duidelijk uit hoe je de plugin kunt instellen. Maar zelfs zonder iets in te stellen zie je al verbetering. Aan de plugin zijn wel licentiekosten verbonden, maar dat heb ik er graag voor over.

Waarom is de snelheid zo belangrijk?

Al enige tijd is de  snelheid van je website van invloed op de positie in Google. Hoe sneller je website, hoe eerder je bovenin de zoekresultaten zal komen.  Maar de snelheid is niet alleen van belang voor zoekmachines. Ook de websitebezoeker wil niet secondes wachten op pagina’s die nog aan het laden zijn.

Hoe meet je de snelheid van mijn website?

Je kunt de snelheid van je website op verschillende manieren testen.

pingdom.com

Een van de sites waar ik regelmatig gebruik van maak is tools.pingdom.com. In een duidelijk overzicht krijg je te zien wat er geladen wordt, hoeveel tijd daar voor nodig was en hoe je site presteert ten opzichte van het gemiddelde. Dat laatste is  leuk, maar zegt eigenlijk niet zo veel.

gtmetrix.com

Bij GTMetrix heb ik een gratis account aangemaakt. Dat is handig want dan kan je de voorkeursinstellingen vastleggen. Bijvoorbeeld: doe de test met Chrome, vanaf een server in Engeland met een desktop. De afbeeldingen bovenaan dit bericht zijn gemaakt in GTMetrix. Behalve de laadtijd krijg je daar ook de performance score van Pagespeed en Yslow.