Wat gebeurt er als je wisselt van WordPress thema?

Als je net begint met je website, adviseer ik vaak wat verschillende thema’s uit te proberen. Als je al een tijdje bezig bent wil je dat misschien ook wel, maar durf je het niet. Want wat gebeurt er nu eigenlijk als je overstapt op een ander thema?

Voordat je van thema wisselt

Bij grote aanpassingen aan je website, zoals het wisselen van thema, is het belangrijkste advies: maak een backup van de website.

Via Live voorbeeld kun je een ander thema uitproberen zonder de wijzigingen op te slaan.

wordpress-live-voorbeeld

  • Ga naar Weergave > Thema’s
  • Beweeg met de cursor over het nieuwe thema
  • Klik op de knop Live voorbeeld

In het live voorbeeld kun je navigeren als in een echte website. Klik op de belangrijkste pagina’s van je website, maak aantekeningen van de wijzigingen en de onderdelen die ontbreken of er vreemd uitzien.

Voldoet het nieuwe thema aan je eisen en zijn de fouten goed op te lossen, dan kun je de wijzigen opslaan en activeren.

Maar eerst, wat kan je verwachten als je wisselt van thema.

Het menu verdwijnt waarschijnlijk in het nieuwe thema

Via Weergave > Menu’s heb je de mogelijkheid een menu handmatig samen te stellen. Nadat je een menu hebt aangemaakt, selecteer je de thema locatie waar het menu moet worden weergegeven.

wordpress-menu-thema-locaties

Elk WordPress thema definieert zijn eigen thema locaties. Er is geen standaardisatie in de naamgeving. Daarom moet je bij het wisselen van thema vaak opnieuw een thema locatie selecteren.

Widgets mogelijk niet meer zichtbaar

De bekendste widgetgebieden zijn de zijbalk en de footer. Maar net als bij de menu’s bepaalt het thema welke widgetgebieden er zijn en hoe ze heten.

Bij het wisselen van thema worden de oude widgetgebieden vervangen door de nieuwe widgetgebieden. De aanwezige actieve widgets worden automatisch gedeactiveerd. Via Weergave > Widgets vind je de gedeactiveerde widgets terug onderaan het scherm.

wordpress-gedeactiveerde-widgets

Je kunt de gedeactiveerde widgets verslepen naar een nieuw widgetgebied om ze weer zichtbaar te maken.

Thema opties opnieuw instellen

De aanpassingsmogelijkheden zijn per thema verschillend. Het ene thema is super flexibel terwijl bij het andere thema er niets valt aan te passen. Er zijn ook thema’s die zoveel aanpassingsmogelijkheden hebben dat ze een eigen beheerpagina hebben met Thema opties.

Instellingen zijn bijvoorbeeld het logo, de favicon, de kopafbeelding en de achtergrond. Welke mogelijkheden jouw thema ook heeft, ze verdwijnen allemaal bij het wisselen van thema. Je zult de thema opties voor het nieuwe thema opnieuw moeten instellen.

Thema speficieke contentsoorten verdwijnen

Standaard heeft WordPress twee soorten content: het bericht en de pagina. Nu zijn er ook thema’s op de markt die verder gaan dan de look & feel van de website en een eigen contentsoort hebben gedefinieerd. Bijvoorbeeld voor een portfolio, testimonials of teamleden.

Als je verandert van thema zijn deze thema specifieke contentsoorten niet meer toegankelijk. De inhoud van deze contentsoorten is niet helemaal weg. Het zit nog wel in de database. Maar je thema moet door een ontwikkelaar worden aangepast om het weer zichtbaar te maken.

Thema specifieke shortcodes worden weergeven als tekst

Shortcodes zijn een handige manier om complexe code uit te voeren in berichten, pagina’s of widgets zonder de code direct op te nemen. Veel thema hebben hun eigen shortcodes ontwikkeld voor bijvoorbeeld actieknoppen, kolommen, galerijen enzovoort. Het nieuwe thema weet niet hoe ze de shortcodes moet interpreteren met als gevolg dat de shortcodes, herkenbaar aan de vierkante haken [ ], als tekst worden weergegeven.

Samenvattend

  • De inhoud van de pagina’s en de berichten verdwijnt niet.
  • De afbeeldingen die je eerder hebt geüpload staan nog steeds in de mediabibliotheek. Sommige thema’s maken gebruik van eigen afbeeldingsformaten voor bijvoorbeeld de uitgelichte afbeelding. In dat geval is het goed de afbeeldingen opnieuw te genereren met behulp van de plugin Regenerate thumbnails
  • Het menu dat je hebt samengesteld is er nog, maar moet opnieuw worden gekoppeld aan een themalocatie.
  • De widgets zijn gedeactiveerd en staan onder gedeactiveerde widgets. Je kunt ze eenvoudig weer toevoegen aan de nieuwe widgetgebieden.
  • De thema opties moeten opnieuw worden ingesteld, maar dat is eigenlijk ook wel logisch bij een nieuw thema en hoeft niet heel veel tijd te kosten.
  • Het wordt lastiger als een thema heel veel eigen functionaliteit heeft ingebouwd en gebruik maakt van shortcodes. Het kost dan zoveel tijd om alles weer te corrigeren dat het soms sneller is helemaal overnieuw te beginnen.

Mijn ervaring is dat wanneer je werkt met een thema afkomstig van wordpress.org en overstapt naar een ander thema van wordpress.org dat de overgang redelijke probleemloos verloopt. Ook het wisselen met een thema afkomstig van dezelfde thema-ontwikkelaar levert vaak weinig problemen op. Bij websites met thema’s van themeforest.net, met veel ingebouwde functionaliteit, wissel ik liever niet van thema. Dan kies ik er voor de website in een aparte omgeving opnieuw te bouwen.