Wat is er veranderd WordPress 4.6 ‘Pepper’

Op 16 augustus jl is voor de tweede keer dit jaar een grote release van WordPress uitgebracht onder de naam van Pepper Adams. En ook in deze release een aantal verbeteringen die ik met jullie wil delen.

Het is een grote release en dat betekent dat deze update niet geautomatiseerd wordt verwerkt maar dat je de update handmatig moet uitvoeren. Vergeet niet van te voren een volledige backup te maken.

Verbeterde workflow voor het toevoegen, activeren en updaten van thema’s en plugins

Zo, dat is een mond vol, maar betekent in feite het volgende. In de vorige versie van WordPress werd bij het installeren van een nieuw thema of plugin een nieuwe pagina geladen met daarop de voortgang van de installatie. Als de installatie voltooid was, klikte je op de link ‘activeren’. In versie 4.6 wordt bij het installeren van een thema of plugin geen voortgangspagina meer getoond, maar klik je na het installeren direct op de knop ‘activeren’.

better-workflow

Controle op gebroken links

Een gebroken link is een link naar een webpagina die niet of niet meer bestaat. Heel vervelend, vooral voor de bezoeker van je website. Volgens de documentatie heeft WordPress nu een functie die controleert of de pagina waar je naar toe linkt ook echt bestaat. Is dat niet het geval dan wordt de link uitgelicht met rode stippen.

N.B. Ik heb deze functie in verschillende websites uitgeprobeerd, maar krijg geen rode stippen. 🙁 Tot die nog maar even gebruik maken van de plugin Broken Link Checker

Automatisch opslaan en herstellen

Terwijl je typt, slaat WordPress de content op in de browser. Waarom is dat handig? Als je bijvoorbeeld onverwacht de internetverbinding kwijtraakt, dan kan je de verloren content eenvoudig herstellen op het moment dat je weer online bent.

Standaard lettertype in de admin-omgeving

Tot voor kort gebruikte WordPress het lettertype Open Sans van Google Fonts, zodat de admin-omgeving op desktop, tablet en mobiel er hetzelfde ziet. In versie 4.6 heeft WordPress dit lettertype losgelaten en gebruikt een standaardlettertype dat geinstalleerd is op je desktop, tablet en mobiel. Hierdoor zal de admin-omgeving sneller laden, maar kan er per apparaat iets anders uitzien.

Onder motorkap

Ook in de code, maar minder zichtbaar voor de eindgebruikers van WordPress zijn verbeteringen doorgevoerd. Wil je daar meer over weten, lees dan het volledige artikel op WordPress.org