WordPress Woordenlijst

Verklarende woordenlijst met woorden die je vaak tegenkomt bij het maken van een WordPress website.

B

Bericht (eng: Post)

WordPress is van een oorsprong bedoeld voor het maken van blogs, waar berichten de basis van zijn. Berichten kunnen behalve als blogberichten ook voor andere artikel-achtige berichten worden gebruikt zoals, nieuwsberichten, persberichten enzovoort. Berichten worden meestal onder elkaar chronologisch getoond op de homepagina of een aparte berichtenpagina.

Browser

Een browser is een computerprogramma waarmee je webpagina’s bekijkt. Bekende browsers zijn Google Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari.

C

Categorie (eng: Category)

Categorieën zijn een manier om berichten in groepen of onderwerpen te organiseren. Stel je hebt een blog met filmrecensies. Dan kan je blog volgende categorieën hebben: actie, komedie , drama , filmhuis , romantisch.

Jij wijst één of meerdere categorieën toe aan je berichten , en bezoekers kunnen je berichten filteren op categorie. Zo zien ze alleen de berichten die ze interessant vinden.

Cache

Er zijn verschillende soorten caching. Een bekende is de browser cache. De eerste keer dat je een webpagina bezoekt wordt deze opgehaald van de webserver. De browser bewaart hier een kopie van, zodat de volgende keer dat je de webpagina bezoekt de pagina sneller wordt geladen.

Cascading Style Sheets (CSS)

CSS zijn stijlbladen waarmee je de weergave en de opmaak van een webpagina vastlegt. Ieder WordPress thema heeft een style.css bestand waarin de styling van de webpagina’s is vastgelegd.

Childthema (eng: Childtheme)

Een WordPress childthema is een thema dat de functionaliteit van het bovenliggende thema, het hoofdthema (eng: parent theme), overerft. Hierdoor is het mogelijk bepaalde functionaliteiten van het hoofdthema te wijzigen of toe te voegen.

Een childthema is de veiligste en eenvoudigste manier om een bestaande thema aan te passen , of je nu een paar kleine veranderingen wilt of gaat voor grote veranderingen in het thema. In plaats van de themabestanden direct te wijzigen, maak je een childthema. Met een childthema voorkom je dat je alle aanpassingen kwijtraakt als je het hoofdthema update.

Content Management System (CMS)

Een content management system of CMS is een software programma waarmee je eenvoudig zonder technische kennis content kan maken, wijzigen en publiceren op het internet. WordPress is een content management systeem.

Customizer

Met de Customizer kun je weergave van je website aan te passen, zoals de kleur en de layout. Het hangt af van het actieve thema welke onderdelen je kunt aanpassen. In het ene thema kun je heel veel instellen, terwijl in het andere thema er bijna geen mogelijkheden daartoe zijn. Het grote voordeel van de Customizer is dat je direct het resultaat van je aanpassingen in een live voorbeeld ziet, nog voordat je de wijzigingen opslaat.

Er zijn ook thema’s die hun eigen manier hebben ontwikkeld om de weergave van de website aan te passen, bijvoorbeeld via een eigen beheerpagina Theme Options.

D

Dashboard

Het dashboard is de startpagina van de beheeromgeving van je website. Het is de eerste pagina die je ziet nadat je bent ingelogd. Je kunt het dashboard zien als het startpunt voor al je beheertaken zoals, het wijzigen van pagina’s, het toevoegen van nieuwe berichten, het onderhouden van de plugins, enzovoort, enzovoort.

Domein (eng: domain)

Een domeinnaam is het adres van een website.

Een website is gekoppeld aan een IP adres. Dat is een nummeriek adres dat de browser vertelt waar de website gevonden kan worden worden. Om het voor mensen wat eenvoudiger te maken is het IP adres gekoppeld aan een naam. De domeinnaam is als het ware de leesbare versie van het IP adres.

Domain Name System (DNS)

DNS of Domain Name System is een systeem dat een domeinnaam koppelt aan een IP address. Bijvoorbeeld, als een gebruiker in de browser studiobicker.nl intypt en op enter klikt dan vertaald de DNS server de domeinnaam naar het IP adres waar de website is gehost.

E

Editor

De editor is het grote tekstveld waar je de inhoud (tekst + media) van de pagina of het bericht in zet. De editor heeft twee weergaves: Visueel en Tekst. De standaardweergave is de visuele editor en lijkt op een tekstverwerker. Boven de visuele editor staan twee rijen met pictogrammen die je kunt gebruiken voor het opmaken van je tekst.

Zie jij maar één rij, klik dan op het laatste pictogram Werkbalk weergeven/verbergen en een 2e rij verschijnt.

In de teksteditor zie je hoe de inhoud wordt vertaald naar HTML. Heb je verstand van HTML dan kun je hier ook rechtstreeks HTML-code aan toe voegen.

Je kunt schakelen tussen visuele en teksteditor via de tabbladen in de rechterbovenhoek.

F

Favicon

Een favicon een kleine afbeelding dat wordt getoond voor de websitetitel in het tabblad van de browser.

FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol. Met een FTP-programma zoals Filezilla kun je bestanden tussen je computer en de webserver uitwisselen.

H

Hosting

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven webruimte aanbiedt.

Voor je WordPress site heb je behalve een domeinnaam ook een stukje ruimte op een webserver nodig. Er zijn vele goede en minder goede hosting providers bij wie je een hostingpakket kunt afnemen.

HTML

HTML is een afkorting van Hypertext Markup Language. Het is geen echte programmeertaal, maar een taal die codes bevat waarmee je de structuur van een webpagina bepaalt. Zonder Cascading Style Sheets (CSS) heeft de webpagina geen styling.

Hyperlink

Een hyperlink is een koppeling van de ene webpagina naar de andere. Hyperlinks kunnen verwijzen naar pagina’s op dezelfde website of pagina’s op andere websites.

J

JavaScript

JavaScript is een scripttaal om webpagina’s interactief te maken. Het script wordt middels HTML overgebracht in de webbrowser en wordt hierin uitgevoerd. In de praktijk betekent dit dat website ontwikkelaars de mogelijkheid hebben dynamische elementen toe te voegen aan een website zoals slideshows, popupvensters, buttons enz.

M

Mediabibliotheek (eng: Media Library)

In de mediabibliotheek staan de afbeeldingen, documenten, audio- en videobestanden die je eerder hebt geüpload en gebruikt op je website. Je hoeft de mediabestanden niet eerst te uploaden naar de bibliotheek. Afbeeldingen en dergelijke voeg je meestal toe tijdens het schrijven van berichten en pagina‘s. In de Mediabibliotheek kun je de mediabestanden die je eerder hebt geupload wijzigen, verwijderen of bekijken.

Menu

Menu is een WordPress- functie waarmee je navigatiemenu’s maakt voor je website. Een menu bevat links naar pagina’s, berichten , categorieën of aangepaste links. Er is geen limiet, je kunt een onbeperkt aantal menu’s aanmaken.

P

Pagina (eng: Page)

Naast berichten heeft WordPress nog een tweede contentsoort: pagina’s. Pagina’s worden gebruikt voor statische content (inhoud die niet vaak wijzigt), zoals een “Over ons” pagina of een “Contact” pagina.

Permalink

Permalinks is de afkorting van permanente links. Een permalink is de URL, het webadres van een bericht of pagina. De permalink-structuur ziet er standaard niet zo goed uit.

https://studiobicker.nl/?p=123

Gelukkig kun je de structuur van de permalink eenvoudig aanpassen in de beheeromgeving van je website via Instellingen > Permalinks. De optie Berichtnaam is bijvoorbeeld een goede keuze. De URL ziet er dan als volgt uit:

https://studiobicker.nl/cursus-wordpress

Dat is veel makkelijker te onthouden en bovendien is de permalink van invloed op de zoekresultaten in Google.

Plugin

Met behulp van plugins kun je nieuwe functionaliteiten toevoegen aan je WordPress site. Met een plugin voeg je bijvoorbeeld een contactformulier toe aan je website, houd je automatisch spam tegen of maak je een volwaardige webwinkel van je site.

R

Responsive webdesign

Een responsive website past zich aan het formaat van het beeldscherm en zorgt er voor dat de website er optimaal uitziet op computer, laptop, tablet en smartphone.,/p>

S

Statische Startpagina (eng: Static Front Page)

Na de installatie van WordPress wordt op de homepagina de tien meest recente berichten getoond. Dat is vrij gebruikelijk voor een blog. Je kunt er ook voor kiezen om de tien berichten te vervangen door een statische pagina. De berichten kun je verplaatsen naar een aparte berichtenpagina.

T

Tags

Tags zijn een andere manier om berichten te organiseren op onderwerp. Het grootste verschil tussen categoriën en tags is dat tags specifieker zijn.

In het filmrecensie blog bijvoorbeeld staat een recensie over de James Bond film Spectre. Die heeft de categorie actie, en is getagd met de trefwoorden James Bond en Daniel Craig. Als er nu iemand na lezen van de recensie meer beoordelingen wil lezen over Daniel Craig of over James Bond films, dan kan hij/zij de tag gebruiken om alle berichten te zien van hetzelfde trefwoord.

Thema (eng: Theme)

Een thema is een verzameling bestanden die het uiterlijk van je WordPress website of blog bepaalt. Sommige thema’s gaan verder dan alleen de look & feel van de website en bevatten ook allerlei maatwerk functionaliteiten die niet standaard in WordPress zitten.

Toolbar

De toolbar is de werkbalk bovenaan de beheeromgeving of de website en is zichtbaar zolang als je bent ingelogd. De toolbar bevat snelkoppelingen naar de meest gebruikte WordPress functies. Via de toolbar kun je heel eenvoudig heen en weer schakelen tussen het dashboard en de ‘voorkant’ van je website. De toolbar is niet zichtbaar voor de bezoekers van je website.

W

Widget

Widgets is een lastig begrip om te vertalen naar het Nederlands. Widgets zijn onafhankelijke blokken content of functies die je kunt toevoegen aan de widgetgebieden op je website.

Vroeger had je één widgetgebied, namelijk de zijbalk. Die vulde je met een menu, een archief, de meest recente berichten of een stukje tekst. Tegenwoordig kan je website meerdere widgetgebieden hebben. Dat wordt bepaald dat door het thema. Veel voorkomende widgetgebieden naast de bekende zijbalk zijn de footer en de header.